ČAS PRO SEBE

můžeš mít teprve tehdy, až budou všichni ostatní šťastní a nebo až bude všechno „zařízené“, hotové, až bude o všechno postarané. Do té doby makej, snaž se, bojuj, usiluj a nebo umři.

Právo na štěstí a klid si musíš zasloužit, získat, někdo ti to musí dovolit, uznat, jinak nic, nemáš nárok. O tom, jestli už je to dost, rozhodují druzí. Jejich potřeby jsou přece tak důležité, podmiňují tvůj pocit, který ze sebe máš.

Nezáleží na tom, jak jsi inteligentní, bohatý ani úspěšný, podle tohoto vzorce možná jedeš taky. Někdy jsi z toho možná už unavený, naštvaný a chceš to změnit, jindy je to ale úplně nenápadné, automatické, samozřejmé, být potřebný tě uspokojuje.

Už jsi jistě taky našel celou řadu strategií a kompenzací, jak se od bolesti nebo prázdnoty odpojit, jak ji na chvíli nevnímat.

A zdraví? To s tím přece nesouvisí. Až budou všichni v pohodě, najdeš si na sebe taky chvíli čas. Jak chutná opravdový klid a uvolnění jsi už zapomněl. Vnější změny ani dovolená nepomáhají.

Co by se stalo, kdyby jsi se zastavil? Tím nemyslím smrt, jako úplně, ale kdyby jsi se prostě přestal snažit vše řídit, nebo kontrolovat. Jsou tam jen ty nepříjemné pocity zmaru, smutku, opuštění, selhání, nedostatečnosti a nebo viny? Nebo i něco jiného? Radši stále něco dělat, než se s tím potkat?

Je tohle všechno? Je tohle smysl života? Je možné to mít jinak? Je možné být zase v pohodě? Být sám sebou. Hned teď?

Ano.

Libor Váňa

autor: | 27. 10. 2022 | Články

Máte nějaké vlastní téma, nebo životní situaci, ve které byste se chtěli lépe zorientovat a nebo ji pochopit, přijmout, uvolnit? Rádi byste se spojili s vnitřním Zdrojem, našli rovnováhu a nebo konečně našli řešení opakujících se problémů ve vztazích, nebo jakékoli jiné oblasti? Můžete využít některou z mých individuálních služeb, které najdete ZDE.

Najdete mě také na sociálních sítích:

 Další příspěvky v kategorii:

DEN A NOC NAŠEHO VĚDOMÍ

DEN A NOC NAŠEHO VĚDOMÍ

Znáte ten pocit, když se ráno probudíte do tmy? Nemyslím tím tmu noci, ani absenci denního světla, ale tmu duše, která ještě spí, nevědoma si své skutečné podstaty. Můžeme být obklopení spoustou věcí, majetkem, lidmi, vjemy, máme chytré telefony s internetem, ale...

SVÍTÁNÍ

SVÍTÁNÍ

Skrze okno letadla jsem z výše pozoroval, jak přichází nový den. Pomalu svítá, polovina oblohy ještě spí, jako černá noc, a ta druhá, na obzoru, probouzí se. To je podívaná.   Den a noc, dvě tváře života, v jednotě se převalující jedna přes druhou tam, kde není konce,...

4 PROJEVY/FUNKCE EGA

4 PROJEVY/FUNKCE EGA

Ego je vývojovou fází, důležitou součástí celistvosti a zrání člověka. Není to nepřítel, ani parazit, je prostě takové, jaké je. Aby se mohlo, jako část uvnitř vědomí, zdravě vyvíjet a postupně se samovolně proměnit v něco méně bezmocného, nárokujícího, vzteklého,...