KOMPLEX JMÉNEM LOVEC

Kdo čte moje články, tak si už asi všimnul, že krom osvícených blábolů z vysokých úrovní vědomí sdílím někdy také o nepopulárních, stínových tématech a patologii lidské osobnosti.

Tentokrát to bude o části, kterou jsem nazval LOVEC. Není to jen mužská záležitost, úplně stejné rysy je možné najít i u žen.

Lovec je autonomní a většinou nevědomý komplex. Podmínkou vzniku lovce je jeho necitlivost či jistá míra odpojení od cítění, díky čemuž není schopný vnímat objekt své touhy jako živou bytost, ale prostě jen jako kořist, jako cíl, prostředek, jako trofej.

Protože necítí, nebo jen omezeně, potřebuje stále nové a hlavně INTENZIVNÍ zážitky. Lovit lidi je pro něj velmi uspokojivé. Kompenzuje se tím a zaplňuje tak vnitřní prázdnotu.

Na povrchu může působit i velmi nenápadně, mile, přátelsky, profesionálně, úspěšně, důvěryhodně, sebevědomě, uvnitř je ale vždy nedosycený a jeho skutečná sebehodnota je velmi nízká.

Má k dispozici všechny kvality, nástroje i vlastnosti svého hostitele a vůbec se je nezdráhá použít. Čím je muž/žena inteligentnější, vzdělanější, silnější, krásnější, mazanější, více empatický, tím je lovec nebezpečnější. Komplex dokáže využít postavení, autority, role, důvěryhodnosti, úplně všeho, v čem má nad svojí „kořistí“ převahu.

Může to být například finančně zajištěný muž, který cílí na základní potřeby u žen, které hledají stabilitu a zázemí, nebo třeba kouč, masér, manažer, doktor, kněz, duchovní učitel, každý má svá esa (návnady) v rukávu.

Lovec zaujatý svojí kořistí ztrácí sebereflexi i zdravé hranice. Dokáže si o svém cíli zjistit úplně vše. Umí dokonale zrcadlit její potřeby a cílit na nejzranitelnější i nejcitlivější místa. Nemá problém s lhaním či manipulací, a často si to ani sám neuvědomuje. Je vytrvalý a nelítostný.

Bohužel je také neuspokojitelný. Vášní lovce je samotný lov. Ulovená kořist ztrácí svoji hodnotu a tak ji buď použitou rychle opouští a nahrazuje jinou, a nebo ji v horším případě dál ovládá a chová někde v zajetí (toxické manželství, manipulativní šéf…).

Jeho trofejí nemusí být jen sexuální  zážitek, lovci se projevují stejně tak i v různých oborech podnikání, získávání klientů, někteří loví i celá stáda např. oddaných žáků.

Velmi důležité je také poznamenat, že je potřeba to brát s nadhledem a to i pokud jste se v něčem z výše popsaného shlédli, či jste pozorovali podobné rysy chování u někoho z okolí. Rozhodně se to nikoho z vás netýká.

Základy a části tohoto komplexu má v sobě v různé míře úplně každý. Skládá se ze základních, většinou dětských potřeb, které pokud nebyly naplněny, nebo zrcadleny, najdou si později své vlastní cesty jak plnit prázdná místa.

Může to být např. následek citové deprivace, fyzických trestů, tabuizované, odmítané či ponižované sexuality, vysokých nároků na výkon, atd.

Ve své integrované a vědomé podobě je lovec cennou součástí celistvé, zralé osobnosti. Ve své nevědomé poloze dokáže způsobit mnohé zranění a spolu s tím opakovaně retraumatizovat také sám sebe. Sám je chycený a zacyklený, věčně nespokojený a neklidný, hledajíc venku to, co čeká na objevení v jeho vlastním nitru.

Libor Váňa

autor: | 9. 11. 2022 | Články

Máte nějaké vlastní téma, nebo životní situaci, ve které byste se chtěli lépe zorientovat a nebo ji pochopit, přijmout, uvolnit? Rádi byste se spojili s vnitřním Zdrojem, našli rovnováhu a nebo konečně našli řešení opakujících se problémů ve vztazích, nebo jakékoli jiné oblasti? Můžete využít některou z mých individuálních služeb, které najdete ZDE.

Najdete mě také na sociálních sítích:

 Další příspěvky v kategorii:

NASLOUCHEJ SVÉMU NITRU

NASLOUCHEJ SVÉMU NITRU

Na jaře letošního roku jsem se rozhodl prohloubit své profesní dovednosti a tentokrát jsem zvolil Channeling. Rád se učím od těch nejlepších a tak jsem si vybral kurz od Joy Kahn, ženy mého nejoblíbenějšího učitele Matta Kahna.  Proč channeling? A co to vlastně je?...

DEN A NOC NAŠEHO VĚDOMÍ

DEN A NOC NAŠEHO VĚDOMÍ

Znáte ten pocit, když se ráno probudíte do tmy? Nemyslím tím tmu noci, ani absenci denního světla, ale tmu duše, která ještě spí, nevědoma si své skutečné podstaty. Můžeme být obklopení spoustou věcí, majetkem, lidmi, vjemy, máme chytré telefony s internetem, ale...

SVÍTÁNÍ

SVÍTÁNÍ

Skrze okno letadla jsem z výše pozoroval, jak přichází nový den. Pomalu svítá, polovina oblohy ještě spí, jako černá noc, a ta druhá, na obzoru, probouzí se. To je podívaná.   Den a noc, dvě tváře života, v jednotě se převalující jedna přes druhou tam, kde není konce,...