Kdo jsem, když nikomu nepomáhám?

Kdo jsem, když nikomu nepomáhám, když o nikoho nepečuji, nezachraňuji, nepodporuji, nesloužím, nekontroluji, neobětuji, nevychovávám, neopravuji, když se nesnažím, nebuduji, nezajišťuji, nevytvářím?

Kdo jsem, když si v sobě nevytvářím špatný pocit, či nenasávám emoce druhých jen proto, abych zapadnul, abych se podobal, abych byl(a) přijatý, abych byl součástí?

Kdo jsem, pokud bych odložil všechny role, masky, hry, scénáře, společenské „měly a musy“, programy a přesvědčení, že když tohle, tak pak tamto?

Zůstalo pod tím ještě něco? Něco živého? Nebo je to všechno? Dostanu like?

Co by zbylo, kdybych se přestal srovnávat, poukazovat na druhé, ponižovat, povyšovat, hodnotit? Kdyby to nebylo potřeba, kdyby na tom nic nezáleželo.

Je tam něco, čeho se dá dotknout? Co se dá cítit? O co se dá opřít? Je tam něco nezávislého na vnějším hodnocení, uznání, pochvale? Je tam něco, co se nebojí odmítnutí, ponížení, vyloučení, selhání, smrti?

Ano, je.

Je to jako semínko, plamínek, světluška, schovaná pod vrstvami něčeho, čemu se lidé rádi vyhýbají.

Rádi děláme, že to není, hrajeme radši ty role a ty hry, na které jsme zvyklí. Není divu, učili jsme se to tak dlouho, viděli a slyšeli to okolo sebe, že jsme nedostateční, možná i hříšní, že život není peříčko, že si musíme zasloužit, že nám naše moc, hlas, světlo a svoboda nepatří, nebo že to nějak musíme získat.

Cesta krajinou duše je otevřená, každému. Nejsou tam jen bažiny, je tam také skutečná krása, tvořivost, láska, radost, soucit i všechny ostatní dary, které si jen dokážete představit, možná i ty, které si teď ještě ani představit neumíš.

Nemusíš teď dělat nic. To semínko v tobě se právě aktivovalo. Je tiché a živé. Má svůj čas i tempo. Na tobě je teď jen si občas vzpomenout, naslouchat tlukotu svého srdce, vnímat svůj dech, uvolňovat napětí, pozorovat. Všechno ostatní se stane samo. Nad tím nemáme kontrolu, a to je dobře.

Libor Váňa

autor: | 28. 7. 2022 | Články, Sebepoznání

Máte nějaké vlastní téma, nebo životní situaci, ve které byste se chtěli lépe zorientovat a nebo ji pochopit, přijmout, uvolnit? Rádi byste se spojili s vnitřním Zdrojem, našli rovnováhu a nebo konečně našli řešení opakujících se problémů ve vztazích, nebo jakékoli jiné oblasti? Můžete využít některou z mých individuálních služeb, které najdete ZDE.

Najdete mě také na sociálních sítích:

 Další příspěvky v kategorii:

DEN A NOC NAŠEHO VĚDOMÍ

DEN A NOC NAŠEHO VĚDOMÍ

Znáte ten pocit, když se ráno probudíte do tmy? Nemyslím tím tmu noci, ani absenci denního světla, ale tmu duše, která ještě spí, nevědoma si své skutečné podstaty. Můžeme být obklopení spoustou věcí, majetkem, lidmi, vjemy, máme chytré telefony s internetem, ale...

SVÍTÁNÍ

SVÍTÁNÍ

Skrze okno letadla jsem z výše pozoroval, jak přichází nový den. Pomalu svítá, polovina oblohy ještě spí, jako černá noc, a ta druhá, na obzoru, probouzí se. To je podívaná.   Den a noc, dvě tváře života, v jednotě se převalující jedna přes druhou tam, kde není konce,...

4 PROJEVY/FUNKCE EGA

4 PROJEVY/FUNKCE EGA

Ego je vývojovou fází, důležitou součástí celistvosti a zrání člověka. Není to nepřítel, ani parazit, je prostě takové, jaké je. Aby se mohlo, jako část uvnitř vědomí, zdravě vyvíjet a postupně se samovolně proměnit v něco méně bezmocného, nárokujícího, vzteklého,...