PSYCHEDELIKA A ZMĚNĚNÉ STAVY VĚDOMÍ

Součástí mé cesty sebepoznání bylo také zkoumání různých rozšířených, nebo změněných stavů vědomí.

Krom dlouhodobých pobytů ve tmě a různých jiných praxí mám za sebou také okolo stovky psychedelických zkušeností. Větší polovina se týkala sebepoznání skrze práci s Ayahuascou.

Za nejcennější zkušenosti považuji ty blízké smrti, jednoty, přesáhnutí zkušenosti omezené lidskými smysly a také velmi oceňuji pozitivní vliv na zbavení se různých závislostí, např. na alkoholu a cigaretách.

Přírodní medicíny i jiné látky jsem užíval v různém kontextu, dávkách, s různými záměry a motivacemi, v různých životních fázích, u nás i v Jižní Americe, při skupinové, ceremoniální práci, stejně tak i individuálně. Získal jsem poměrně komplexní, široké, osobní zkušenosti.

Kromě mnoha benefitů, darů a hlubokého sebepoznání, jsem měl možnost velmi blízce zkoumat také skryté stíny, rizika a vedlejší, dlouhodobé účinky, které mě nakonec dovedly k tomu, že jsem tuto cestu opustil a již několik let substance neužívám.

Stíny a vedlejší, rizikové vlivy nevnímám jen v samotných substancích, ale častěji také v kontextu užití a bytí součástí těchto kruhů, kde je užívání „medicín“ stejně normální, jako si zajít třeba na pivo a nebo do kina. Může to přinášet dočasnou úlevu, nebo pocit přijetí, ale o hlubších příčinách se tam většinou nedozvíte, o těch se tam nemluví.

Vím, že jsou tyto témata i látky stále populárnější, dostupnější i lidem, pro které to bývalo dříve tabu. Především ve velkých městech, jsou některé poměrně běžnou součástí osobního rozvoje a bohužel i úniku sama před sebou. I když se už poměrně dost mluví o důležitosti integrace a správném kontextu, tak mi přijde, že se o tom hlavně jen mluví.

Nejsem odpůrcem, ani zastáncem. Dary těchto zkušeností není možné popřít. Primárně však užívání těchto látek nedoporučuji, obzvláště bez terapeutického kontextu.

Člověk, který nemá hluboké znalosti o svém vnitřním světě, nemá osobnost tvořenou na zdravých, netraumatizovaných základech (většina lidí), nedokáže vůbec rozlišit, jestli je pro něj zkušenost vhodná a nebo ne a rozhodně také není schopný rozlišit vhodné průvodce od lidí, kteří pro něj vhodní nejsou.

Integrace jednotlivých zážitků a zkušeností obvykle vyžaduje roky, to vám ale ti, kteří látky sami užívají i více než jednou za měsíc neřeknou. Není to totiž snadné si to přiznat.

Já rozhodně nevím, co je nejsprávnější, pro každého jistě něco jiného. Nejsem odborník. O tomto tématu jsem se ale rozhodl sdílet, protože si myslím, že se můžeme vzájemně inspirovat. Rozšiřovat své mapy, zkušenosti i poznání.

Píšu to tak trochu i pro sebe, pro své minulé já, které před 10 lety vkročilo na tuto cestu a udělalo mnoho nezkušených, nerozvážných rozhodnutí, které možná zrovna Ty, už opakovat nemusíš.

Zajímá tě toto téma?

Pokud jste již „pandořinu skříňku“ otevřeli, máte osobní zkušenosti, a hledáte třeba podporu, nebo byste rádi zkušenosti správně integrovali do každodenního života, můžete se na mě obrátit.

Pokud vás láká upřímné sebepoznání, toužíte poznat svoji skutečnou podstatu, pravdu, a nebo se chcete lépe zorientovat ve své životní situaci, můžete se na mě obrátit.

Mé služby nejsou zdarma, ale může vás to pravděpodobně vyjít mnohem levněji, než na základě zvednuté energie, nebo probuzených komplexů dělat životní rozhodnutí, a nebo se třeba vydat na cestu do Jižní Ameriky a pak se z toho i mnoho let dávat dohromady.

Všechno, co jsme kdy hledali máme přímo před nosem, nebo možná ve skutečnosti i mnohem blíž, než si mysl myslí 😉

Libor Váňa

autor: | 12. 12. 2022 | Články, Sebepoznání

Máte nějaké vlastní téma, nebo životní situaci, ve které byste se chtěli lépe zorientovat a nebo ji pochopit, přijmout, uvolnit? Rádi byste se spojili s vnitřním Zdrojem, našli rovnováhu a nebo konečně našli řešení opakujících se problémů ve vztazích, nebo jakékoli jiné oblasti? Můžete využít některou z mých individuálních služeb, které najdete ZDE.

Najdete mě také na sociálních sítích:

 Další příspěvky v kategorii:

DEN A NOC NAŠEHO VĚDOMÍ

DEN A NOC NAŠEHO VĚDOMÍ

Znáte ten pocit, když se ráno probudíte do tmy? Nemyslím tím tmu noci, ani absenci denního světla, ale tmu duše, která ještě spí, nevědoma si své skutečné podstaty. Můžeme být obklopení spoustou věcí, majetkem, lidmi, vjemy, máme chytré telefony s internetem, ale...

SVÍTÁNÍ

SVÍTÁNÍ

Skrze okno letadla jsem z výše pozoroval, jak přichází nový den. Pomalu svítá, polovina oblohy ještě spí, jako černá noc, a ta druhá, na obzoru, probouzí se. To je podívaná.   Den a noc, dvě tváře života, v jednotě se převalující jedna přes druhou tam, kde není konce,...

4 PROJEVY/FUNKCE EGA

4 PROJEVY/FUNKCE EGA

Ego je vývojovou fází, důležitou součástí celistvosti a zrání člověka. Není to nepřítel, ani parazit, je prostě takové, jaké je. Aby se mohlo, jako část uvnitř vědomí, zdravě vyvíjet a postupně se samovolně proměnit v něco méně bezmocného, nárokujícího, vzteklého,...