CESTA TERAPIE

Rozhodnout se jít cestou terapie není žádná ostuda, ale naopak projev velké odvahy a jeden z největších darů, jaký si člověk sobě může dát.

Všichni máme svá citlivá, nejistá a nebo bolavá místa. Nejsme bezcitní roboti, ani účastníci mistrovství světa v tom, kolik toho ještě snesem, vydržíme, ubráníme, kolik toho dokážeme skrývat a nebo potlačit. Často jsme však mistři v tom, jak se rozptýlit něčím vnějším, na chvíli se uspokojit, zaměstnat, pečovat a nebo se nějak jinak vyhnout vlastnímu prožívání.

Když stavíš a nebo opravuješ dům, tak je lepší a vlastně i nevyhnutelné si nechat poradit od nějakého odborníka, od někoho zkušenějšího. A je to taky efektivnější, rychlejší i levnější, než to roky studovat, pokud se stavením domů nechceš živit.

Investice do kvalitní terapie je mnohem levnější, než život v každodenním stresu, ve vnitřní prázdnotě, než nefunkční vztahy, nemoci, neschopnost komunikovat, prožívat emoce, projevovat svoji energii…Je lepší zaplatit pár tisíc, než se roky točit dokola, zbytečně trpět a nebo bloudit? Co myslíš?

Lidé jsou často schopní utrácet výplaty za nové televize, mobily, další oblečení, za auta, za alkohol, cigarety, za drogy, zážitky, za všelijaké sportovní pomůcky, za svatby i za rozvody… Investovat do sebepoznání ale ještě příliš trendy není, i když by to mohlo ušetřit mnohé zničené životy, spoustu nedorozumění, energie či peněz.

Jak vybrat správného terapeuta? Na to asi není univerzální odpověď, každý v danou chvíli potřebuje něco jiného. Někdy stačí jen velmi málo, jen nový úhel pohledu, někdy ne. Pokud si chceš dát do pořádku celý život (udělat rekonstrukci) bude to trvat.

Obecně by to měl být někdo, kdo na tebe má čas, nedá ti diagnózu, ale přijetí a opravdový soucit. Někdo, kdo zná dobře sám sebe a dokáže ti ukázat, že ty sám máš uvnitř svoji sílu, že ty sám máš vliv na svůj život. Jsou terapeuti opraváři, záplatáři, navraceči do systému a terapeuti, kteří tě naučí samostatnosti, novému způsobu jak žít. Někdy se hodí i opravář, ale z dlouhodobého hlediska je fajn mít svůj život ve svých rukou. Ano, i ty můžeš o svém životě a štěstí rozhodovat.

Dobrý terapeut by měl být autentický, měl by mít přijatou svoji zranitelnost i nedokonalost a neměl by si hrát na autoritu, která má vše vyřešeno. Měl by být nedogmatický se schopností uznat svoji chybu, nebo že třeba něco neví. Neměl by tě ovládat, ani využívat. Od takových utíkej pryč.

S dobrým terapeutem to nebude snadné, nebude tě zachraňovat ani litovat, nebude hrát tvoje hry, budeš muset přijmout zodpovědnost za svoje vlastní sračky a uklidit si je za jeho podpory sám.

Udělat si v sobě pořádek, poznat sama sebe, porozumět si a naučit se, jak ze svého nitra už dál nedělat žumpu je jedno z toho nejcennějšího, co ti terapie může dát.

Každý, kdo se vydá na cestu terapie a nevzdá to hned při prvních nepříjemnostech je hrdina. Nejen pro sebe, ale i pro celý jeho svět.

Libor Váňa

autor: | 9. 8. 2022 | Články, Sebepoznání

Máte nějaké vlastní téma, nebo životní situaci, ve které byste se chtěli lépe zorientovat a nebo ji pochopit, přijmout, uvolnit? Rádi byste se spojili s vnitřním Zdrojem, našli rovnováhu a nebo konečně našli řešení opakujících se problémů ve vztazích, nebo jakékoli jiné oblasti? Můžete využít některou z mých individuálních služeb, které najdete ZDE.

Najdete mě také na sociálních sítích:

 Další příspěvky v kategorii:

DEN A NOC NAŠEHO VĚDOMÍ

DEN A NOC NAŠEHO VĚDOMÍ

Znáte ten pocit, když se ráno probudíte do tmy? Nemyslím tím tmu noci, ani absenci denního světla, ale tmu duše, která ještě spí, nevědoma si své skutečné podstaty. Můžeme být obklopení spoustou věcí, majetkem, lidmi, vjemy, máme chytré telefony s internetem, ale...

SVÍTÁNÍ

SVÍTÁNÍ

Skrze okno letadla jsem z výše pozoroval, jak přichází nový den. Pomalu svítá, polovina oblohy ještě spí, jako černá noc, a ta druhá, na obzoru, probouzí se. To je podívaná.   Den a noc, dvě tváře života, v jednotě se převalující jedna přes druhou tam, kde není konce,...

4 PROJEVY/FUNKCE EGA

4 PROJEVY/FUNKCE EGA

Ego je vývojovou fází, důležitou součástí celistvosti a zrání člověka. Není to nepřítel, ani parazit, je prostě takové, jaké je. Aby se mohlo, jako část uvnitř vědomí, zdravě vyvíjet a postupně se samovolně proměnit v něco méně bezmocného, nárokujícího, vzteklého,...