ŽIVOT V PŘEDSTAVÁCH

Náš individuální život se skládá z mnoha různých představ. O sobě, o druhých, o tom, co je důležité, co se může, co se naopak nesmí, co je správné a špatné, lepší, horší, o politice, o ženách, o mužích, o zvířatech, o jídle, o životě, o smrti, o lásce, o moci, o štěstí. Každý to máme trochu jinak namíchané, něčím jiným podmíněné, vidíme různě velké obrazy a souvislosti.

Málokdo se zamýšlí nad tím, odkud se ty představy vzaly. Jsou naše? Kdo nám je tam dal? Jsou prospěšné? Jsou reálné či udržitelné?

Společnost, ve které teď žijeme – ano všichni, kteří právě koukáme do obrazovky – jsme už několik desítek let krmení skrze rádio, televizi, média, internet, stejně jako skrze nespočet reklam všude okolo. Jsme krmeni představami. Hodně se to všechno vylepšuje a zrychluje, jsme na tom závislí.

Jsme tím velmi silně ovlivňovaní a manipulovaní. Proč to dovolíme? Je to pro nás určitým způsobem výhodné.

Někdo má zisk hmotný, jiní ten psychologický, protože skrze představy je možné se vyhýbat zmatku, nejistotě, zranitelnosti, či utrpení vlastního života.

Zdá se být přijatelnější věřit nějaké hezké lži, než si připustit že nevím, že nechci nést odpovědnost a nebo že nevnímám své pocity.

Samotné představy nejsou zlé, jsou důležité, bez nich by naše mysl byla jako počítač bez monitoru. Důležitý je náš vztah k těmto představám a naše kapacita a vlastní schopnost rozlišovat.

Jsme zahlcení informacemi, nabídkami, a často protichůdnými argumenty či názory. Lhaní, zamlčování a překrucování je společenským standardem, o to se nedá opřít.

Je to tlak, který nás buď pohltí (podvolíme se předloženému názoru, přijmeme za své to, co nám někdo vybral), otráví (řešíme to alkoholem, drogami, zážitky, vytěsněním) a nebo nás to PROBUDÍ.

Možná, že nejsi jen svými představami, možná nejsi částí mysli, ale mysl je část tebe. Možná že je tvou částí i cítění, nejsi jen robot, nejsi jen část příběhu někoho jiného.

Možná, že jsi součástí většího celku a že je vše vzájemně propojené.

Možná, že to co celou dobu hledáš, to, na co celou dobu čekáš, tady skutečně je. Jsi to ty? Kdo to je, co to vlastně znamená? Probuzením to nekončí, probuzením to začíná.

autor: | 5. 2. 2023 | Články

Máte nějaké vlastní téma, nebo životní situaci, ve které byste se chtěli lépe zorientovat a nebo ji pochopit, přijmout, uvolnit? Rádi byste se spojili s vnitřním Zdrojem, našli rovnováhu a nebo konečně našli řešení opakujících se problémů ve vztazích, nebo jakékoli jiné oblasti? Můžete využít některou z mých individuálních služeb, které najdete ZDE.

Najdete mě také na sociálních sítích:

 Další příspěvky v kategorii:

DEN A NOC NAŠEHO VĚDOMÍ

DEN A NOC NAŠEHO VĚDOMÍ

Znáte ten pocit, když se ráno probudíte do tmy? Nemyslím tím tmu noci, ani absenci denního světla, ale tmu duše, která ještě spí, nevědoma si své skutečné podstaty. Můžeme být obklopení spoustou věcí, majetkem, lidmi, vjemy, máme chytré telefony s internetem, ale...

SVÍTÁNÍ

SVÍTÁNÍ

Skrze okno letadla jsem z výše pozoroval, jak přichází nový den. Pomalu svítá, polovina oblohy ještě spí, jako černá noc, a ta druhá, na obzoru, probouzí se. To je podívaná.   Den a noc, dvě tváře života, v jednotě se převalující jedna přes druhou tam, kde není konce,...

4 PROJEVY/FUNKCE EGA

4 PROJEVY/FUNKCE EGA

Ego je vývojovou fází, důležitou součástí celistvosti a zrání člověka. Není to nepřítel, ani parazit, je prostě takové, jaké je. Aby se mohlo, jako část uvnitř vědomí, zdravě vyvíjet a postupně se samovolně proměnit v něco méně bezmocného, nárokujícího, vzteklého,...